Treinramp.
Op vrijdag 27 november 1942 vond er ’s avonds om 19:30 uur bij het station in Sliedrecht een treinramp plaats waarbij 18 dodelijke slachtoffers vielen en velen tientallen gewonden vielen. Het is de op 3 na dodelijkste treinramp die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden.
De vanuit Leerdam komende trein 10814 klapte achterop de bij het station stilstaande stoptrein 3168 naar Dordrecht. Een enorme brand brak uit. Omdat vanwege de door de Duitse bezetter ingestelde verduisteringsregels er geen lichten aangezet mochten worden (zelfs nu niet) werd de brand niet geblust. Want de brand zorgde voor wat licht waardoor reddings- en bergingswerk mogelijk was. Toen dat was afgerond werd de brand alsnog door de brandweer geblust. Omdat het lokale Sliedrechtse ziekenhuis niet genoeg plek bood voor het grote aantal slachtoffers werd die avond het Sliedrechtse noodziekenhuis (het huidige verenigingsgebouw van muziekvereniging Crescendo) geopend en gebruikt.
Twee dagen later schrijft Hermina van de Wetering-Pijl aan haar zoon, schoondochter en kleindochter het volgende:
"Wij hebben hier Vrijdag avond kwart over zes iets verschrikkelijks meegemaakt, toen is er een trein in volle vaart op een stilstaande trein gereden. Die van 6 uur uit de richting Gorinchem stond te wachten op die uit richting Dordt en toen is er een werklieden trein uit richting Gorinchem in volle vaart op gereden, ik dacht dat ons huis uit elkaar vloog, wij dachten niet anders of er viel een bom op de trein, het gebeurde hier vlak voor ’t station. Toen wij buiten kwamen stond de locomotief al in volle vlam en dan dat gegil en gekerm van de gewonden, o ’t was verschrikkelijk, er waren vrijdagavond 11 doden en 50 à 60 gewonden maar het aantal doden was vandaag al tot 16 gestegen. Hoe het gekomen is, is nog niet bekend, er zijn ook nog een paar wagons uitgebrand. Wie had nu gedacht dat hier zoo iets gebeuren zou, wij waren natuurlijk allemaal van streek. Jufr. van Ameide, de vrouw van de stukadoor die hier gewoond hebben zat ook in de trein met Rokie, Jufr. v. Ameide heeft twee dijbenen gebroken maar Rokie heeft geen letsel. Die bloemenman die altijd met die bloemen van de trein kwam is dood. Nu kinderen, nu weten jullie het nieuws uit Sliedrecht, misschien had je het al gehoord of in de krant gelezen."
De namen van de 18 omgekomenen zijn:
- Aart Los (42 jaar)
- Arend Jacob Luijendijk (36 jaar)
- Arie J. van der Wolf (45 jaar)
- Asse van der Meulen (29 jaar)
- Bastiaan Aarnoudse (26 jaar)
- Bastiaan den Haan (45 jaar)
- Bastiaan Star (65 jaar)
- Dirk Kranendonk (52 jaar)
- Evert Veen (35 jaar)
- Gerardus Christiaan Reintjes (52 jaar)
- Germ Hazenberg (34 jaar)
- Jan Bijl (40 jaar)
- Jan Middendorp (37 jaar)
- Johannes van Kuyk (43 jaar)
- Marinus Hendrikus B. Oosterbroek (39 jaar)
- Pieter Moerland (44 jaar)
- Richard Johan Haan (41 jaar)
- Willem de Jongh (39 jaar)
Bron foto's treinramp: historie-fotoarchiefsliedrecht.nl