Sliedrecht in oorlogstijd                                                                                      
 
       


Overige spullen en documenten.


Een landkaart van Sliedrecht en omgeving gemaakt (in 1934) en uitgegeven (in 1937) door de Topografische Dienst van het Ministerie van Defensie. 

Leuk detail: op de kaart staat dat de auteursrechten van deze landkaart zijn voorbehouden ten behoeve van den Staat der Nederlanden.



Een tweetal enveloppen verstuurd in 1943 vanuit Sliedrecht naar de Malibaan 104 in Utrecht. 

Dat was een beruchte straat in de oorlogsjaren aangezien er op huisnummer 35 het hoofdkwartier van de NSB was gevestigd. Daarnaast waren ook de huisnummers 13 en 23, 25, 27, 29, 31, 33, 66, 76 en 78 in gebruik door de NSB.

Maar ook de Duitse bezetter was er gevestigd. Zo zat de Sicherheitsdienst/Sicherheitspolizei  op huisnummer 74, de Nachrichtenabteilung der Luftwaffe op huisnummer 108 en de Wehrmachtkommendantur op huisnummer 84a.

En juist op de plek waar je het niet zou verwachten was ook het verzet gevestigd. Het boek van de bekende schrijver Ad van Liempt uit 2015 over deze straat heet dan ook heel treffend: Aan de Maliebaan. De kerk, het verzet, de NSB en de SS op een strekkende kilometer.

De ontvanger van deze enveloppen is Franciscus Hermanus Marinus Post die directeur was van een bijkantoor van de Onderlinge Levensverzekeringsmaatschappij Eigen Hulp. In 1968 gingen zij op in verzekeringsmaatschappij AGO die in 1983 weer is opgegaan in AEGON.

De afzender is onbekend.